Erbaş ve erlerin ilaç ve tedavi giderlerine yeni düzenleme

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan yeni düzenlemeye göre, erbaş ve erlerin ilaç ihtiyaçları öncelikli olarak askeri ikmal kanalından tedarik edilen ilaçlardan karşılanacak, ilaçların yetersiz olduğu veya bulunmadığı durumlarda ise sivil eczanelerden temin edilecek. Anti-depresan ve Anti-psikotik ilaç kullanım raporu olan erbaş ve erlere, bu ilaçlar pratisyen hekimler tarafından reçeteye yazılabilecek. Erbaş ve erlere yazılan reçetelerde, diğer Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline uygulandığı gibi, en fazla dört kalem ve on günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacak.

Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında, 2005 yılında uygulanmak üzerine protokol imzalandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından TEB'e gönderilen yazıda, protokolün uygulanmasıyla ilgili konular, erbaş ve erlerin ilaç ve tedavi giderlerine ilişkin düzenlemeler belirtildi.

Protokolde şu ifadelere yer verildi:

"2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın genel ilkeleri ve eşdeğer ilaç uygulaması erbaş ve erler için de geçerli olacak. Erbaş ve erlerin ilaç ihtiyaçları öncelikli olarak ikmal kanalından tedarik edilen ilaçlardan karşılanacak, ilaçların yetersiz olduğu veya bulunmadığı durumlarda sivil eczanelerden temini yoluna gidilecek.

İlaçların tedarik edilmesine ilişkin uygulama ilgi (d) esasları doğrultusunda sürdürülecek. 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı gereği, uzman hekimlerin yazımına müsaade edilen ilaçların erbaş ve er tedavilerinde ihtiyaç duyulması durumunda, hasta sevk zincirine uygun olarak en yakın dispanser, hastane gibi bünyesinde uzman hekim bulunduran kurum/kuruluşlara sevklerini sağlamak suretiyle yazılacak.

Hak sahibi personele 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı gereğince bedeli ödenmeyen aşılar için, aşı yapılmasını gerektiren tetkik sonucu reçete arkasına eklenecek. Vitamin preparatlarından hak sahibi personele bedeli ödenmeyenler; tabipçe, reçeteye 'kullanım gerekçesi' yazılacak. Radyografi tetkik ilaçları ile yatan hastalara yazılabilen ilaçlar için, erbaş ve erin mutlaka hastaneye sevkleri sağlanarak, reçetelerin üstüne teşhisleriyle birlikte yazılacak ve bedelleri ödenecek. Erbaş ve er reçetelerine yazılacak yurt dışından getirilen ilaçlar, ancak sevk edilen hastanelerde yatırılarak tedavi edilen hastalara, uzman doktorlar tarafından yazılması durumunda ödenecek. 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının 'Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç Kullanımına İlişkin Düzenlemeler' başlıklı 12.7 maddesinde yer alan ilaçlara ait kullanım ilkeleri erbaş ve erler için de uygulanacak. Anti-depresan ve Anti-psikotik ilaç kullanım raporu olan hastalarda tüm ilaçlar pratisyen hekimler tarafından reçeteye yazılabilecek. Erbaş ve erlere yazılan reçetelerde diğer TSK personeline uygulandığı gibi, en fazla dört kalem ve on günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacak. Tüm reçetelere mutlaka teşhis yazılacak, ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde; reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi (kaşede kurumun adı, hekimin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır) bulunacak, ayrıca baştabip onayı ve mührü aranmayacak."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber